PortahírmondóAz alábbiakban híreink, az aktuális információk olvashatók. A bal oldali oszlopban látható lista elemeire kattintva az adott információ a jobb oldali sávban jelenik meg. Az Őrségben a lelkem szabad - Femina magazin 2022.01.25.Az Őrségben a lelkem szabad-Femina Magazin 2022.01.25.
https://femina.hu/utazas/beszelgetes-gaal-zsuzsannaval/
... A teljes bejegyzés megtekintése » Család-Barát Magazin 2018. november 23. első meseMúltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23.
Kedves Vendég !
Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. ... A teljes bejegyzés megtekintése » Magyarszombatfa - fazekasok földjén 1.Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január
Kedves Vendég !
Szeretettel ajánlom Önnek :
Magyarszombatfa - a fazekasfalu meglátogatását
Belső Őrség- a gerencsérek földje
Első okleveles említése 1366-ból szár ... A teljes bejegyzés megtekintése » Őrség kincsei - a gombákMúltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január
Kedves Vendég !
Szeretném megismertetni Önnel e csodálatos tájegység kincseit
Őrség kincsei - a gombák
A tájegysége jellemző gazdag erdők terített asztalt ... A teljes bejegyzés megtekintése » Magyarszombatfa - fazekasok földjén látnivalókMúltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január
Kedves Vendég !
Sok szeretettel ajánlom Önnek:
Magyarszombatfa- a fazekasfalu nevezetességeinek meglátogatását
Fazekasház :
Fő út 52/a. sz. alatti népi műemlék lakóházban ... A teljes bejegyzés megtekintése » Őrség kincsei - a dödölleMúltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január
Kedves Vendég !
Szeretném megismertetni Önnel az Őrség kincseit, ételeit, íme
Az őrségi dödölle
Őrségi dödölle
A Múltiéző Porta ajándéka az őrségi szállá ... A teljes bejegyzés megtekintése » Dr.Göncz László: Határszél - könyvbemutatóSzeretettel meghívok mindenkit
Dr.Göncz László: Határszél című könyvének
bemutatójára,
2016. augusztus 16-án 17:00 órára,
a Múltidéző Portára.
... A teljes bejegyzés megtekintése » Könyvbemutató és ételkóstoló CsödénSzeretettel invitálom Önöket 2016. március 25-én Csödére, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!
... A teljes bejegyzés megtekintése » Könyvbemutató és ételkóstoló LetenyénSok szeretettel invitálok mindenkit, akit érdekel az Őrség páratlan ízvilága, és szeretné megismerni a térség gasztronómiai különlegességeit, ételeit és alapanyagait,
2016. március 17-én Letenyére, a Városi Könyvtárba, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!
... Család-Barát Magazin 2018. november 23. első meseMúltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23.
Kedves Vendég ! Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. Október közepén érkezett az invitáló telefonhívás a novemberi pénteki napra- pénteken a tájegységek étkeit mutatják be - , melyet azzal a feltétellel fogadtam el, hogy ne egyedül menjek, hanem Ildikó és Sándor részére is biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget. Azt gondolom, hogy az Őrségbe utazó vendégnek a falusi, őrségi szállás igénybevételén túlmenően nemcsak a táj szépsége, a természeti értékek, a tanösvények ( Őrségi Nemzeti Park tanösvényei ) a szakrális értékek ( veleméri árpád kori templom, őriszentpéteri árpád kori templom ) a kódisállásos házak, a Pityerszeri Népi Műemlékeggyüttes megtekintése a fontos, hanem a falusi turizmus részét képezi az Őrség gasztronómiája és az őrségi kézművesség is. Célunk volt a műsor által a tájegységre jellemző speciális ételalapanyagokat, étkeket készítését bemutatni. Így készítettünk tejfölös kerekrépafőzeléket és sütőtökös hajdinamálét.
A kerekrépa ( hivatalos nevén tarlórépa ) Vas és Zala megyében ismert. Másodvetés, amikor az első gabona kikerül a földből feltörik a tarlót és szétszórva vetik el. Amennyiben kap egy jó esőt megnövekedik és október vége felé lehet szedni. Azt vallom, hogy a kerekrépa sokkal egészségesebb, mint a káposzta, mert könyebben emészthető és nem kell vegyszerezni. Többnyire savanyított ( kovásszal,erjesztéssel ) formában kerül az asztalunkra. Un. répaszíjun kell leszelni, mert jó hosszú csíkokra célszerű, hogy savanyításkor ne szottyadjon össze. Hasonlóképpen készítjük, mint a savanyúkáposztából készült étkeket. Nem savanyított formában az évi első répából a répás-béles, vagy gobonca halottak napján kerül az őrségi ember asztalára. Cukros-tejes zsiradékon megpároljuk a répát ( melyet a négylyuku reszelőn reszelünk le) és vagy kevésbé kidolgozott rétestészta, vagy sovány laskatészta közé kerül. Rétestölteléknek is kíváló a cukros-tejes zsiradékon megpárol kerekrépa. Bár még meglehetősen kevesen kóstolták, de az északi országokban ( ahol sokkal nagyobb becsülete van a kerekrépának ) a levelét salátának fogyasztják. Kipróbáltam, finom, javaslom ! Különösen az Őrség fizetőeszközével, az Őrség aranyával, a tökmagolajjal kíváló. A hajdina ( pohánka, tatárka néven ismert még ) szintén másodvetés. A szegényes őrségi föld ezáltal két gazdasági hasznot is hozott. Apró magjának konyhakésszé tétele meglehetősen nehézkes. Fel kell gőzölni, lekoptatni és megszárítani. Régmúltban minden háztartásban kéznél volt a keményfából készített hajdinakoptató malom, amivel a család pár kilós éves szükségletét konyhakésszé tették. Az őrségi ember nem vette meg a rizst, hajdinás véreshurkát készített. Talán az őrségi szállás igénybevételére vállalkozó turista a falusi turizmus keretében lehetőséget kap a hajdinás véreshurka, a hajdinás vargányaleves, ill. a hajdinaméz megkóstolására. Ferenc József kizárólag őrségi hajdinamézet engedett az asztalára tenni. Bizonyára megvolt az indoka erre ! No jól elkanyarodtam a Család-Barát Magazintól, mára ennyi, kedves őrségi szállást igénybevevő kedves vendég ! folytatása következik! Múltidéző Porta Gaál Zsuzsanna őrségi szállás tulajdonos
|