Az Őrség és látnivalói

ŐRSÉG

"Kerestem az utat, a patakot,
nádast, a cserszagú erdőt...
s közben megtaláltam a Hazámat"
(Fekete István)

Szeretettel várom és köszöntöm e páratlan harmóniával megáldott csodálatos tájon, e természeti értékekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt gazdag vidéken, az Őrségi Nemzeti Park területén!

Látogasson el az Őrségbe, és tapasztalja meg a vadvirágokkal teli, üde rétek, a susogó fenyvesek, árpád-kori templomok, népi műemlékek, haranglábak sajátos hangulatát, a hagyománytisztelő, barátságos emberek vendégszeretét, kóstolja meg a zamatos helyi ízeket. Mindezekért az Őrség méltán nyerte el a Kiváló Európai Desztináció címet (EDEN díj), és Magyarország 7 csodája közé sorolják.

Az egykor egybefüggő erdős vidéket az Árpád-korban idetelepített - a nyugati gyepűrendszert védelmező - őrállók alakították saját képükre, melynek köszönhetően barátságos, vendégcsalogató, mozaikos szerkezetű táj fogadja az ideérkezőt. Az erdők monotóniáját újra és újra megszakítják a virágos rétek, az apró szántóföldek, a szeres szórványtelepülések hangulatos házai.

A védett terület mintegy kétharmadát borítják erdők. A jégkorszak utáni hűvös klíma maradványai a tőzegmohás lápok és láprétek. A jól ismert gombafajok mellett az Alpokra jellemző nedű- és csigagombák is előfordulnak. A védett növényfajok száma száz fölött van. Az állatvilág is változatos képet mutat. Hazánk leggazdagabb lepkefaunája él a területen, de gazdag a vidék madárvilága, és a nagyvadállomány is jelentős. Ennek köszönhetően a helyi vadásztársaság közreműködésével vadászati lehetőség is van.

Természetjárása során - mely történhet kerékpárral, gyalogosan, de akár szekéren vagy lóháton is -, az itt kialakított számos tanösvény által nyújtott ismeretekkel lehet gazdagabb, de a Nemzeti Park szakvezetéssel, szervezett túrákkal is segíti a térség felfedezését.

Szervezett túrák >>

Az Őrség néprajzi és kulturális értelemben is rendkívüli értékeket hordoz. A falvak településszerkezete egyedi képet mutat, a honfoglalás utáni faluformát őrzik. A dombhátakra épült, szétszórt házcsoportokból álló, ún. szeres települések annakidején védelmi célokat is szolgálva jöttek létre. A házcsoportok gyakorlatilag egy-egy őrálló család tagjai számának növekedésével alakultak ki. Ennek köszönhetően ma is egyedülálló tájharmóniát eredményező mozaikos tájszerkezetet tárulhat az ide látogatók szeme elé.

Az itt élők legismertebb lakóháztípusai a füstös konyhás házak, ill. az ún. kerített házak voltak. Ezek a jellegzetes épületformák együttese Szalafőn, a Pityerszeren eredeti helyén tekinthető meg. Később, a téglaépítkezés elterjedésével alakultak ki a lerövidült tornácú, ún. kódisállásos épületek.

A népi építészet remekei közé sorolhatók a haranglábak is, melyek legszebb példája a pankaszi. A történelmi Őrségben a kővárak építése nem volt jellemző, ezek szerepét - a részben ma is látható - Árpád kori erődszerű templomok vették át. Ezek közé tartozik a veleméri és őriszentpéteri templom.

Őrségi kirándulása során barangoljon el a fazekasok földjére, Magyarszombatfára is, és kukucskáljon be a fazekasműhelyekbe, tapasztalja meg a gerencsér mesterség fortélyait és próbálja ki a korongozást.

Ezen a vidéken erdők övezte szebbnél szebb tavak biztosítanak fürdési, horgászati lehetőséget, de a térségben több élmény- és termálfürdő is van.

Az Őrségben tavasztól őszig számtalan érdekes kulturális programot, turisztikai rendezvényt találhat, mint például a Virágzás Napjai, Hétrétország Fesztivál, Őrségi Vásár, Tökfesztivál - hogy csak a legnagyobbakat említsük.

A rendezvényekről bővebben >>

Érdemes kitekinteni az Őrség területén kívülre, Őrvidékre, Muravidékre is, hiszen az osztrák és a szlovén határ közelségének köszönhetően könnyen elérhetők a szlovéniai Lendva, Moravske Toplice, Muraszombat, és az ausztriai, burgenlandi Güssing, Riegersburg települések.Az alábbi videóból is sok érdekességet lehet megtudni az Őrségről, melyben a 14:15 perctől a porta háziasszonya is szerepel.

SZALAFŐ

A számomra legkedvesebb őrségi faluba, Szalafőre invitálom a Kedves Vendégeket, a lokálpatrióta költő-tanár szavaival:

"Ahonnan a Zala jő,
Fűmag falu: Szalafő,
Folyócska visz híreket,
A falunak hírnevet..."
(Balogh József)

Szalafő az Őrség egyik legrégebbi települése, mely nevét az itt eredő Zala "Szala" folyóról kapta. Jelentése: Szala forrásvidék, régiesen: Szalafej.

A település az ősi családnevek tanúsága szerint közvetlenül a honfoglalás utáni években jött létre, a nyugati gyepűrendszert védelmező fejedelmi, majd királyi őrök székhelyeként. Így az Őrségre jellemző sajátos sajátos szeres településszerkezet itt is megfigyelhető. A falu ma 7 szerből áll, melyek közül méltán a leghíresebb Pityerszer, ahol a Népi Műemlékegyüttes található, melynek  portái több évszázadra  átívelően mutatják az őrségi ember életvitelét. Megtekinthetők az Őrségre jellemző  boronafalú, zsuppfedeles házak, gazdasági épületek, kémény nélküli füstösház, kerített ház, az Őrségben egyedüliként fennmaradt kástu. Látogatható Vörös Netti, az Őrség dalosmadara életét bemutató kiállítás. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai közreműködésével kipróbálhatja a látogató a tökmagolajütést és a hőkkünsütt perec fonását is.  Gyermekek kedvence az un. sötét kamra, ahol a falu éjjeli állataival ismerkedhetnek meg, hallhatják, hogyan viszi a róka a tyúkot. Pityerszer élő falu, mivel az Őrségre jellemző háziállatokkal (csacsik, kecskék, libák, kacsák, tyúkok) népesült be és a házaktól nyugatra, a Körtike tanösvényen továbbhaladva európai bölényeket és eurázsiai vadlovakat csodálhat meg a látogató. A házak szomszédságában a  Pityerke játszótér igazi falusi hangulattal várja a gyermeket. A szereken végigsétálva 16 országos védettség alatt lévő népi műemlék házat (boronafalú és kódisállásos házakat) és gazdasági épületet tekinthet meg a turista.

Szalafő népi építészeti, kulturális emlékeivel a Felsőszeri tanösvény (1,7 km) bejárásával, míg a település környékének természetei értékeivel a Szala menti tanösvény (3,8 km) és a Körtike tanösvény (6,2 km.) végigbarangolásával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Szalafő érdekes nevezetessége a Jégverem, mely a régi házak tartozéka volt, ahol a télen begyűjtött jég segítségével lehetett melegebb időben a romlandó élelmiszert tárolni. A falu Életfája a település központjában, a Jégverem közvetlen közelében került felavatásra.

Felsőszer legmagasabb pontján lévő Kömpe kilátóról végignézhetik a szeres településszerkezetet, a tagolt őrségi tájat, mely   túlnyomórészt erdő és vadvirágos rét. A Körtike tanösvényről letérve a szlovén határ felé, a Határőr parkban tájékozódhatnak a XX. századi határmenti életről, pihenőhely is várja a megfáradt vándort.

A faluközponttól pár méterre igényesen kiépített gyermekjátszótér található, mellette a számos sportesemény színtereként szolgáló csodálatos környezetben lévő sportpálya. (A Népmesepark - Regionális Népmeseműhely sajnos napjainkig sem nyitotta meg kapuit az Őrségbe látogatók előtt.) 

A falu határban van az un. Őserdő, amely az elhagyott szántók beerdősülésével jött létre és immár sok-sok évtizede, emberi beavatkozás nélkül, szabadon növekedik. A községtől északnyugatra, Orfalu és Farkasfa között található a Fekete tó, innen ered a Szala patak fő ága, mely a Felsőszer és Pityerszer között ér be a faluba. A Szala patak jobb partján, attól párszáz méteres távolságra kb. 30 halomsír (kurgán vagy tumulus) található.

A faluban kerékpárbérlési lehetőség van. A  tájegység népi mesterségeit, így a kópickötést, fazekasmesterséget is meg lehet ismerni. Megtekinthető a tökmagolajütő, tökmagolaj, dióolaj, mákolaj, mogyoróolaj, szőlőmagolaj és még más magolajok és azok őrleményei vásárolhatók. Javaslom az Őrségi Ízek Portáját, ahol az Őrségre jellemző étkek (tökös-mákos rétes, dödölle, hajdinás vargányagomba leves) kóstolhatók. A település - ezen belül a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes - számos őrségi rendezvény színtere.