Portahírmondó

Az alábbiakban híreink, az aktuális információk olvashatók. A bal oldali oszlopban látható lista elemeire kattintva az adott információ a jobb oldali sávban jelenik meg.

Az Őrségben a lelkem szabad - Femina magazin 2022.01.25.

Az Őrségben a lelkem szabad-Femina Magazin 2022.01.25.  https://femina.hu/utazas/beszelgetes-gaal-zsuzsannaval/ ...
[2022-01-25]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Család-Barát Magazin 2018. november 23. első mese

Múltidéző Porta - őrségi szállás - 2018. november 23.    Kedves Vendég !  Mai napon lehetőségem adódott az Őrségi Ízek Portája gazdaasszonya, Horváthné Tamaskó  Ildikó és Tamaskó Sándor hagyományőrző kópickötő társaságában a Család-Barát Magazin élő adásában szerepelni. ...
[2019-01-11]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén 1.

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves  Vendég !  Szeretettel ajánlom Önnek :  Magyarszombatfa  - a fazekasfalu meglátogatását  Belső Őrség- a gerencsérek földje    Első okleveles említése 1366-ból szár ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a gombák

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel e  csodálatos tájegység kincseit   Őrség kincsei - a gombák    A tájegysége jellemző gazdag erdők terített asztalt ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Magyarszombatfa - fazekasok földjén látnivalók

Múltidéző Porta- őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január    Kedves Vendég !  Sok szeretettel ajánlom Önnek:  Magyarszombatfa- a fazekasfalu nevezetességeinek meglátogatását   Fazekasház :  Fő út 52/a. sz. alatti népi műemlék lakóházban ...
[2019-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a dödölle

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január  Kedves Vendég !  Szeretném megismertetni Önnel az Őrség kincseit, ételeit, íme  Az őrségi dödölle      Őrségi dödölle  A Múltiéző Porta ajándéka  az őrségi szállá ...
[2017-01-09]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Dr.Göncz László: Határszél - könyvbemutató

Szeretettel meghívok mindenkit Dr.Göncz László: Határszél című könyvének bemutatójára, 2016. augusztus 16-án 17:00 órára, a Múltidéző Portára.   ...
[2016-08-10]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Csödén

Szeretettel invitálom Önöket 2016. március 25-én Csödére, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!     ...
[2016-03-22]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Könyvbemutató és ételkóstoló Letenyén

Sok szeretettel invitálok mindenkit, akit érdekel az Őrség páratlan ízvilága, és szeretné megismerni a térség gasztronómiai különlegességeit, ételeit és alapanyagait, 2016. március 17-én Letenyére, a Városi Könyvtárba, az ételkóstolóval színesített könyvbemutatómra!   ...
[2016-03-13]

A teljes bejegyzés megtekintése »

Őrség kincsei - a dödölle

Múltidéző Porta - őrségi szállás - Szalafő, Papszerpuszta 2019. január 

Kedves Vendég ! 

Szeretném megismertetni Önnel az Őrség kincseit, ételeit, íme 

Az őrségi dödölle 

 

 

Őrségi dödölle 

A Múltiéző Porta ajándéka  az őrségi szálláson  három éjszakát vagy többet töltő  Kedves Vendégek részére 

Hozzávalók: 8-10 közepes nagyságú krumpli, 2-2,5 bögre rétesliszt, 2-3 nagyobb vöröshagyma, 1-2 pohár tejföl, 2-3 evőkanál zsír, só

 

A krumplit (én kizárólag sárga krumpliból készítem, újkrumpliból nem lehet készíteni) kockára vágva sós vízben –egy ujjnyival lepje el– feltesszük főni. Amikor nagyon megfőtt, krumplinyomóval beletörtjük a levébe a krumplit tartalékláng felett. Ezt követően még a tartalékláng felett fokozatosan adjuk hozzá a réteslisztet, és főzőkanállal vagy a krumplinyomóval (kinek hogy áll a kezére) összedagasztjuk. Mindaddig adagoljuk hozzá a lisztet, míg az edény faláról le nem válik, illetve addig, míg az egész kezünk-vállunk ereje szükséges lesz a dagasztáshoz. Időközben apróra vágjuk a vöröshagymát, és a zsíron megsütjük (van, aki ropogósra sütve, van, aki egész puhára sütve, van, aki apró kockákra vágva, van, aki szelve szereti). A dödöllemasszát a zsiradékba mártott kanállal palacsintasütőbe szaggatjuk, és jól megpirítjuk. (Van, aki zsírozott tepsibe - cseréptepsibe – szaggatja, és a sütőben pirítja meg.) A sült hagymával, tejföllel ízlés szerint meglocsolva tálaljuk, de természetesen köretnek is kiváló.

A falusi szálláshelyen megjelent Vendégek közül sokat jelzik felém, hogy sajnos nem kóstolhatják meg a dödöllét, mert lisztérzékenyek. 

Kíváló az őrségi dödölle kukoricaliszttel és hajdinaliszttel is. Ez esetben nagyon kiérett krumpli szükséges, mert ezeknek a liszteknek nincs sikértartalma és nehezen áll össze. 

Amennyiben nem sikerül elsőre, ne adjuk fel! Próbálkozzunk türelemmel, mit veszítünk? 1 kg krumplit, pár deka lisztet és fél órát?

Múltidéző Porta

Gaál Zsuzsanna

őrségi szállás tulajdonos